Do protestu Gorila sa disciplinovane zapojili stovky ľudí

04.02.2012 Prešov

      Prešov 3. februára (TASR) - Do avizovaného protestu Gorila sa dnes v centre Prešova zapojilo vyše 500 ľudí. Podľa vyjadrení polície mala akcia disciplinovaný priebeh bez výrazných rušivých momentov.
      Organizátori protestného podujatia dnes v centre Prešova krátko po 16.00 h zopakovali niekoľko svojich požiadaviek smerovaných súčasným, ako aj budúcim predstaviteľom štátnej moci. Okrem iného chcú riadne vyšetrenie kauzy Gorila a presun volieb z marca na september 2012.
      Novej vláde, ktorá vzíde z marcových volieb, navrhujú, aby sa zaslúžila za zrušenie ďalších častí politickej imunity. \"Je čas, aby politik prestal byť nadčlovek a začal niesť zodpovednosť za svoje činy, tak ako berie zodpovednosť za svoje činy každý z nás a je za ne odmenený alebo trestaný.\" 
      Organizátori protestu Gorila dnes navrhli v Prešove zaviesť do praxe aj pravidelné zverejňovanie výsledkov práce politikov či systém aktívny občan, kedy by sa mohol každý prostredníctvom internetu vyjadrovať k zákonom prerokovávaným v parlamente a týmto spôsobom participovať na chode štátu.
      Svoj názor dnes nahlas vyslovilo v centre mesta aj viacero Prešovčanov. \"Pokiaľ je pravda to, čo sa o spise Gorila všetko dozvedáme, tak tá demokracia na Slovensku má vážne trhliny, sme z toho sklamaní. Pred vyše 20 rokmi sme dúfali, že sa ten vývoj uberie iným smerom,\" povedal jeden z anestéziológov prešovskej nemocnice, podľa ktorého Slovensku chýba kultúra verejnej kontroly moci, čo je potrebné do budúcna zmeniť.
      \"Sme radi, že aj napriek tejto zime nás prišlo podporiť toľko ľudí. Dúfame, že sa nám tak podarí zmeniť pomery na Slovensku,\" uviedol pre TASR hlavný organizátor protestu Gorila v Prešove Róbert Grega. Podľa jeho slov sa dnešnej protestnej akcie v centre mesta zúčastnilo vyše 500 ľudí.
      Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, dnešný protest v centre mesta mal disciplinovaný priebeh. \"Nedošlo k žiadnym potýčkam či narušovaniu verejného poriadku,\" poznamenal s tým, že dohľad nad protestnou akciou vykonávali desiatky štátnych a mestských policajtov.
 

Vyberte región

mark